Na przestrzeni każdego kwartału zamawiamy niezmiennie tonę tapioki, która dociera do naszej ojczyzny drogą morską prosto z Brazylii, w towarzystwie innych importowanych wyrobów. Moim priorytetem jest, aby cieszyć się autentyczną kuchnią, co zawsze jest dokładnie sprawdzane przez mojego męża – rodowitego Brazylijczyka – który degustuje nasze potrawy. Jak twierdzi Karolina Brzozowska, właścicielka restauracji A’Favela, nie toleruje on żadnych kompromisów. Właśnie ta restauracja niedawno zdobyła prestiżowy certyfikat programu Menu bez glutenu, jako jedyna tego typu w Bydgoszczy.
Powiadomienie o funkcjonowaniu w Bydgoszczy wyjątkowej restauracji z certyfikowanym menu bezglutenowym dotarło do mnie drogą domieszkowanego plotka. Znajoma cierpiąca na celiakię wyznała: „To jedyne miejsce w całym mieście, gdzie mogę legalnie i bezpiecznie zjeść”.
A’Favela to jedyna restauracja w Bydgoszczy oferująca menu bezglutenowe, która zdobyła uznanie osób chorujących na celiakię. Restauracja została otwarta w 2019 roku i mimo wprowadzenia kilka miesięcy później ograniczeń spowodowanych pandemią, udało jej się przetrwać. Miejsce to, usytuowane przy placu Wolności w Bydgoszczy, przez ponad dwie dekady było siedzibą kwiaciarni, a jeszcze wcześniej salonu samochodowego i innej restauracji.