Podczas kontroli jakości wykonywanych przez specjalistów, polskie pieczywo oraz owoce i warzywa zasługują na wysokie oceny. Kontrolerzy alarmują jednak o problemie niewłaściwego oznakowania produktów, który jest utrapieniem dla sprzedawców. Niezależnie od tego, odsetek nieprawidłowości wykrywanych podczas kontroli systematycznie maleje w ostatnich latach.
Jakość produktu to fundament jego sukcesu na rynku, zarówno krajowym jak i międzynarodowym. Sebastian Szymanowski, reprezentujący grupę producentów owoców z Wierzchucic, podkreśla: „Polski producent cieszy się dobrą reputacją, wynikającą z wielopokoleniowego doświadczenia. Wykorzystujemy najnowsze technologie oraz stale poszerzamy naszą wiedzę. Uczestniczymy w szkoleniach, a także często podróżujemy za granicę, aby nauczyć się od najlepszych w branży”.
Potwierdzeniem słów pana Szymanowskiego są wyniki kontroli jakości. W przypadku owoców i warzyw, jedynie 0.7% sprawdzanych partii budziło zastrzeżenia. mgr inż. Radosław Nowicki z Politechniki Bydgoskiej podkreśla: „Polski rolnik jest coraz bardziej świadomy znaczenia jakości swoich produktów. Zdają sobie sprawę, że im wyższa jakość towaru, tym korzystniejszą cenę mogą za niego otrzymać”.