Już po raz dwudziesty pierwszy w Myślęcinku został zorganizowany Jarmark Kujawski. Wśród atrakcji, które przygotowano dla uczestników, znalazły się pokazy, warsztaty, a także degustacja tradycyjnych potraw kuchni kujawskiej.
Wszyscy wiemy, że pierwsze wrażenie o jedzeniu robimy na podstawie jego wyglądu. Potem pozostaje nam tylko decyzja: od którego dania zaczniemy degustację. Na tę kulinarną podróż zapraszały Koła Gospodyń Wiejskich, które jak nikt inny znają sekrety smaków rodzinnej kuchni.
Mariola Kolerska z KGW w Kruszynie mówi, że potrawy typowe dla powiatu bydgoskiego to między innymi pierogi, zupa gulaszowa, żurek, placki ziemniaczane oraz chleb ze smalcem i kiszonym ogórkiem – wszystko prosto z własnego ogródka.
Edyta Zakrzewska, dyrektor Oddziału Terenowego Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa w Bydgoszczy podkreśla, że Jarmark Kujawsko-Pomorski to okazja do spróbowania potraw, które kojarzą się z domową kuchnią naszych babć. Jest to także okazja do spędzenia czasu w miłej atmosferze, co jest jednym z głównych założeń tego wydarzenia.
Po raz 21. kulinarne i kulturalne święto odbyło się w Myślęcinku, na terenie Bydgoszczy. Jarmark jest miejscem, które powinien odwiedzić każdy entuzjasta wysokiej jakości jedzenia oraz lokalnych i certyfikowanych produktów.