Kulinarne talenty młodzieży z ośrodków specjalnych rywalizowały w bydgoskim konkursie

Uczniowie szkół i ośrodków specjalnych, którzy rozwijają swoje umiejętności w zawodzie kucharza, mieli okazję zaprezentować swoje talenty podczas niedawnego wydarzenia. Za organizację tego spotkania po raz kolejny odpowiedzialny był Kujawsko-Pomorski Specjalny Ośrodek Szkolno-Wychowawczy nr 1 dla Dzieci i Młodzieży Słabo Widzącej i Niewidomej im. Louisa Braille’a, zlokalizowany w Bydgoszczy.

Siedziba K-P SOSW nr 1 przy ul. Krasińskiego 10 w Bydgoszczy stała się miejscem tego emocjonującego wydarzenia. Konkurs był adresowany do uczniów szkół i ośrodków specjalnych, gdzie młodzi ludzie zdobywają umiejętności zawodowe jako kucharze. Wymogiem uczestnictwa było posiadanie przez uczestników orzeczenia o potrzebie kształcenia specjalnego. Rywalizacja odbywała się w jednym etapie, ale składała się z dwóch części: teoretycznej (pisemnej) oraz praktycznej. Główny temat konkursu brzmiał „Schab w roli głównej”. Ciekawostką jest, że w 2023 roku motywem przewodnim konkursu była „Polędwiczka w roli głównej”.

Kulinarne zmagania zwieńczone zostały ogłoszeniem zwycięzców. Tytuł laureatki II Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Gotuj z Braillem” przypadł Wiktorii Stagińskiej, reprezentantce SOSW im. prof. Z. Sękowskiej w Lublinie. Z kolei Mistrzem Praktyki Zawodowej okazał się Mateusz Macegoniuk z SOSW im. Synów Pułku w Owińskach, natomiast tytuł Mistrza Wiedzy Teoretycznej zdobyła Andżelika Nowatkowska z K-PSOSW w Toruniu.