W piątek w Bydgoszczy odbyła się niezwykła kolacja w powietrzu. Dinner in the Sky to propozycja nie tylko dla koneserów kulinariów, ale również dla osób poszukujących ekstremalnych przeżyć. Wyjątkowe przyjęcie, które odbywa się na wysokości około 60 metrów nad ziemią, było dostępne również w sobotę.
Dinner in the Sky to innowacyjna platforma gastronomiczna, która wykorzystuje dźwig do unoszenia specjalnego stołu restauracyjnego w powietrze. Dzięki temu rozwiązaniu kelnerzy serwują potrawy swoim gościom nawet na wysokości 60 metrów nad ziemią. W ostatnich latach ta atrakcja odwiedziła 60 krajów, nie tylko w Europie, ale także w Australii, Indiach, Brazylii, USA i Chinach. W Bydgoszczy można było podziwiać widok na Śródmieście z góry.
Platforma została umieszczona w piątek na placu Wolności, obok I Liceum Ogólnokształcącego. Goście mieli okazję delektować się kulinarycznym poczęstunkiem przygotowanym przez szefów kuchni z Restauracji Weranda i Karczmy Rzym – Macieja Mateckiego i Dariusza Gibasa. Menu było niespodzianką, skomponowaną specjalnie na tę okazję i składało się z czterech dań – przekąski, zupy, dania głównego i deseru, który został przygotowany z użyciem ciekłego azotu. Twórcy tego wydarzenia chętnie dzielili się historiami związanymi z przygotowywanymi potrawami i dbali o dobre samopoczucie gości.