Obecnie, kiedy wszystko drożeje warto zastanowić się nad sposobami znacznych oszczędności. Nie każdy jest bowiem świadomy ilości jedzenia jakie marnują się w związku ze złym gospodarowaniem. Oto trzy podstawowe proste i łatwe sposoby na zachowanie umiaru i pieniędzy.
- Zakupy
Walka z marnowaniem żywności zaczyna się od wyboru i planowania zakupów oraz posiłków. Unikajmy błędnych, pochopnych i przesadnych zakupów, kierując się ofertami supermarketów, pakietami maxi-oszczędności czy rabatami.
- Lodówka
Kolejnym krokiem jest wyrzucenie opakowań – zwróć uwagę na opakowania i segregację odpadów – i umieść zakupy w lodówce. Należy zwrócić uwagę na prawą półkę, ponieważ temperatura nie jest jednorodna. A więc od dołu do góry dodajmy: surowe owoce i warzywa (6°C); ryby i skorupiaki, surowe mięso (0/2°C); gotowane ryby i mięso, wstępnie umyta sałata, dania gotowane, świeże wypieki, śmietana (2/3°C); wędliny, wędliny, sery (3/4°C); jaja, otwarte przetwory (4/%°C).
- Kuchnia
Gotowanie często prowadzi do konieczności zagospodarowania resztek, których nie jesteśmy w stanie lub nie chcemy spożyć w kolejnych dniach. Dlatego też lądują bezpośrednio w koszu na śmieci. Kiedy gotujemy, zawsze musimy zwracać uwagę na ilości przygotowywanego posiłku.
Nadmiarem jedzenia można się również podzielić z najbardziej potrzebującymi.