Bydgoszcz w oczekiwaniu na potwierdzenie kandydatury Łukasza Schreibera na stanowisko prezydenta miasta z ramienia PiS

Informacje sugerują, że to właśnie Łukasz Schreiber zostanie oficjalnym kandydatem partii Prawo i Sprawiedliwość na stanowisko prezydenta Bydgoszczy. Wskazuje na to fakt, że Schreiber ma stawić czoła obecnemu prezydentowi miasta, Rafałowi Bruskiemu, w nadchodzącej rywalizacji wyborczej. Istnieje również możliwość, że do walki o najwyższe stanowisko w mieście dołączy Polska 2050.

Od wtorku 30 stycznia Komitet Polityczny PiS uruchomił procedurę zatwierdzania kandydatów na prezydentów miast oraz rozpoczął przegląd list osób pragnących ubiegać się o miejsca w samorządach. Jak już podawaliśmy wcześniej, spośród mieszkańców Bydgoszczy rozważano kilka nazwisk, w tym byłego ministra w rządzie Mateusza Morawieckiego – posła Łukasza Schreibera, posła Piotra Króla oraz radną miejską Grażynę Szabelską.

Choć oficjalne ogłoszenie jest jeszcze przed nami i spodziewane jest na sobotę, wśród lokalnych działaczy PiS panuje przekonanie, że to Łukasz Schreiber zostanie kandydatem partii na prezydenta Bydgoszczy. Jeden z nich powiedział: „Dla nikogo z nas to nie jest żadnym zaskoczeniem. Łukasz to tytan pracy, który wie, czego chce. Marzy mu się prezydentura miasta od dawna i na pewno na nią zasługuje”.